Národná banka Slovenska v spolupráci s

  • Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave,
  • Ekonomickou univerzitou v Bratislave,
  • Ekonomickým ústavom Slovenskej akadémie vied v Bratislave,
  • Ekonomickou fakultou Univerzity Mateja Bela usporiadajú

Medzinárodnú vedeckú konferenciu usporiadanú pri príležitosti 120. výročia narodenia Imricha Karvaša, prvého guvernéra slovenskej centrálnej banky.

Konferencia sa bude konať 1.3.2023 v čase od 8:30 do 17:30.

Celú konferenciu môžete sledovať ONLINE tu: https://www.youtube.com/watch?v=eZk3UhUFdpc

Konferencia je rozdelená do štyroch tematických panelov:

Panel 1: Ako prekonať krízy? sa bude zaoberať názormi Imricha Karvaša na cyklický vývoj ekonomiky, prekonávanie kríz a aktuálnosťou jeho názorov pre súčasnosť. Veľká pozornosť bude venovaná aj súčasným výzvam pre našu ekonomiku, ako je energetická, potravinová alebo klimatická kríza.

Panel 2: Inflácia a politika centrálnych bánk bude venovaný odkazu Imricha Karvaša pre oblasť inflácie a menovej politiky vo vybraných krajinách Európskej únie, a tiež menovej politike Slovenskej národnej banky v rokoch 1939 – 1944, na čele ktorej stál ako guvernér. Prednášatelia budú analyzovať teoretické východiská Imricha Karvaša a ich praktickú realizáciu v menovej politike.

Panel 3: Nový model rastu prinesie analýzu názorov Imricha Karvaša na problematiku ekonomického rastu a regionalizmu. Zameria sa predovšetkým na aktuálne otázky konvergencie, regionalizmu, regionálnej politiky a potrebu nových rastových modelov v členských štátoch EÚ v strednej a východnej Európe.

Panel 4: Prínos Imricha Karvaša k teoreticko-metodologickým základom formovania hospodárskej politiky, k diskusiám o trhu a kartelizácii. Imrich Karvaš zdôrazňoval význam etiky v ekonomickej vede i v hospodárskej politike a bol zástancom racionálnej strednej cesty.

Po odbornej časti konferencie bude nasledovať panelová diskusia o humanistickom a sociálnom rozmere Imricha Karvaša a jeho odkaze pre dnešok, ktorú bude moderovať Ing. Brigita Schmögnerová, PhD.

Na záver podujatia rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave prof. Ing. Ferdinand Daňo, PhD. slávnostne odovzdá ceny Imricha Karvaša za najlepšiu dizertačnú a za najlepšiu diplomovú prácu v akademickom roku 2021/2022.

Viac informácii na: https://fb.me/e/GZR0ywv4